Search

Translate

dinsdag 22 november 2016

Standing Stones, Stenen Cirkels... Wat is dat nou?

Over de hele wereld hebben mensen in vroegere tijden stenen geplaatst. Soms als zonnewijzer, als gebedsplaats, als begraafplaats of om iets te markeren. We weten nog niet precies het hoe en waarom, omdat er geen geschriften over bestaan uit die tijd, hooguit een tekening. Wat we wel weten is dat deze opstellingen van stenen een speciale plek aangeeft op aarde waar iets bijzonders is met de energie. Denk aan het overbekende Stonehenge. Maar....er is meer. Veel meer.

Bij Durbuy
Zo zijn we vorig jaar in België in Durbuy geweest voor een Sinterklaasweekend met de familie. We gingen een eindje wandelen en toen stootten we op een formatie stenen. Gelukkig werd er wel bij vermeld wat de mensheid ertoe heeft gebracht de stenen zo - op die manier - neer te zetten. Het bleek
dat het op die plek wel erg vaak onweerde... Het was een super gevoel om daar te zijn en je voelde de lucht bijna knetteren. Heel bijzonder was dat.





Lochgilphead

In Schotland, Ierland en Frankrijk wemelt het ook van deze stenen cirkels. In Schotland, juni 2015, bezochten we na onze overnachting in Luss, Loch Lomond, het prachtige natuurplaatsje  Lochgilphead; The Wood Stones Circle. In Nederland had je naar alle waarschijnlijkheid moeten betalen voor zo'n attractie, maar Schotland biedt het helemaal gratis aan. Lochgilphead ligt tussen Inverrary en Oban, als je ervoor kiest te reizen via Auchindrain.

Deze stenencirkel werd vroeger - 3500 VC tot 1000 VC- gebruikt tot rituele begraafplaats. Er zijn er 2; eentje met 13 stenen met een klein graf in het midden, en eentje met een opbouwgraf. De stenen zijn in die tijd zeker 4 x opnieuw opgebouwd. Naderhand is er een bos omheen gebouwd. De sfeer is sereen. Het is er heerlijk vertoeven, al was het wel een beetje eng om in het graf plaats te nemen.




 


Outlander - fantasie Stone circle Graig na Dun

In de boeken van Diana Gabaldon speelt Claire de hoofdrol. Ze is een leger verpleegster en de oorlog is net voorbij als ze met haar man een 2e huwelijksreis viert in Schotland. Ze gaan naar een Halloween ritueel bij een stenen cirkel; Graig na Dun (dat overigens niet echt bestaat, tenminste niet bij Inverness) en de dag erna gaat Claire terug om een plantje te zoeken. Hierbij raakt ze een grote steen aan en komt ze terecht in het jaar 1743 des heres. Een groot avontuur met haar man Jamie uit 1743 van wel 9 bestaande boekdelen, en 1 in wording,  neemt de lezer mee naar Schotland, Frankrijk, Amerika...


Een must voor mensen die houden van de geheimzinnigheid van stenen cirkels, historie en een goed geschreven boek. Het eerste deel heet Outlander - oftewel De Reiziger. Deel 1 en 2 zijn inmiddels verfilmd. Boek 3 en 4 volgen in april 2017.

Stonehenge

Het Stonehenge-complex werd gebouwd in verschillende fases die samen minstens 3000 jaar overspannen. Er zijn bewijzen voor activiteiten voor en na de eigenlijke bouwfases, waardoor de tijdspanne van "gebruik" van het monument kan geraamd worden op 6500 jaar. De periode waarin het monument voor het laatst gebruikt werd is de IJzertijd. Binnen en buiten het monument werden Romeinse en middeleeuwse munten en artefacten opgegraven maar het is niet bekend of de stenen op dat moment nog een echte functie hadden.

Andere Stenen Cirkels

Ben je zelf bij een Stenen Cirkel geweest? Ergens ter wereld? Wil je er iets over vertellen? Ik nodig je uit om dit bericht meer kleur te geven en je verhaal te doen in een reactie.
Ik kijk uit naar jou!

Liefs,
Vivian Dassen