Search

Translate

zondag 4 juni 2017

Fijne Combinaties van Etherische Oliën

Etherische oliën en ik kunnen het heel goed met elkaar vinden. Heerlijk om ze te gebruiken op allerlei plaatsen in huis en de ruimtes te voorzien van deze zalige geuren.
Gebruik echte etherische olie; geen parfumolie. De oliën van Holland & Barrett (voorheen De Tuinen) zijn prima om te gebruiken voor je huis.

Elke etherische olie heeft zijn eigen karakteristieke geur en werking, maar wist je dat je met bepaalde combinaties echt verrassende geuren kunt samenstellen? Ik heb hier een aantal voorbeelden voor je. Doe er je voordeel mee en vooral; experimenteer zelf ook lekker met deze wondertjes.

Citroen met Pepermunt en Eucalyptus 


Citroen is heerlijke opwekkende geur en is zeer geschikt in de keuken. De Pepermunt met Eucalyptus zorgt ervoor dat muggen en vliegjes op afstand blijven. Ook lekker in de tuin dus.
Als je Citroenolie mengt met grof zeezout en bakpoeder heb je een sterk goedje om je snijplanken in de keuken te ontdoen van bacteriën.

Mandarijn met Lavendel

Hiervan slaap je als een roosje. Zeker als je er ook nog druppel Roos bij doet. Helaas is die een beetje onbetaalbaar ;-). Deze combinatie is heerlijk voor in de babykamer. De zachte geur Mandarijn verfrist de Lavendel, terwijl de Lavendel zelf rust brengt.

Sinaasappel met Lavendel

Deze combi werkt heel goed op een kinderkamer. Het zorgt voor een warme en aangename sfeer. Samen met wat Kruidnagel heb je een heerlijke geur voor de woonkamer in de wintermaanden!

Rozenhout met Eucalyptus

Eucalyptus kan erg indringend van geur zijn, maar het geeft wel een schoon gevoel als je binnenstapt in een ruimte waar deze geur hangt. Verzacht hem wat met Rozenhout. Een super combinatie voor in de badkamer of op het toilet.

Maak een Boudoir...


Met Roos, Jasmijn, Ylang Ylang, Lavendel, Geranium en Bergamot kun je een doeltreffend mengsel maken voor speciale momenten in je slaapkamer. De Roos is helaas nogal prijzig om aan te schaffen, en zelf heb ik hem dan ook niet op voorraad. Wel de Jasmijn, al is deze niet 100% etherisch, maar gemengd met een basisolie; deze is ook lekker 's morgens met wat Lavendel in je haar. Maar zelfs zonder deze twee bijzondere oliën Roos en Jasmijn maak je met de andere genoemde een overheerlijke geur voor je slaapkamer die je zinnen prikkelt...

Rozemarijn met Citroen

Deze geurencombi is activerend voor in de ruimte waar je beweegt of sport. Ik doe dat gewoon in de woonkamer, dus ik heb een lege spray gekocht en die gevuld met niet-bruisend bronwater (50 ml) met daarin 10 druppels rozemarijn en 10 druppels citroen. Deze spray gebruik ik vlak voordat ik mijn buikdans oefeningen ga doen en de geur werkt opwekkend. Ya La Ya La!

Salie en Eucalyptus met Rozenhout
Met deze combinatie in je schoonmaakwater maak je je huis niet alleen schoon van stof en vlekken op de vloer, maar ook energetisch. Salie werkt zeer reinigend, Eucalyptus ontsmet en Rozenhout zorgt voor een lekkere, zoete, houtachtige noot.

Oliën mengen

De oliën kun je mengen in een flesje natuurlijk, maar dan is je verdere creativiteit met oliën vaak aan banden gelegd. Zelf vind ik het bv veel leuker om ze ter plaatse over elkaar heen te sprenkelen in de ruimte waar ik ben; hetzij op het beddengoed, in bakjes, brandertjes, op kussentjes, etc. Bevalt het niet? Misschien nog wat extra Lavendel erbij. Of Ylang Ylang. Of Citroen!☺

Oliën gebruiken

Alle oliën zijn te vernevelen, te branden in een kommetje met water, toevoegen aan het water in de verwarmingsbakjes, maar ze kunnen ook heel goed gebruikt worden over potpourri of op houten bollen die je bv in je kast legt. Ik heb deze ballen in de badkamer liggen op een mooie schaal tussen wat bruisballen in. Ziet er ook nog leuk uit!

Voor een kamer van 3 bij 4 meter heb je over het algemeen voldoende aan 5-6 druppels etherische olie.
3x4 m= 5-6 druppels
5x7 m= 7-8 druppels
8x10m= 10-12 druppels

Veel plezier!

Vivian Dassen