Search

Translate

zaterdag 29 april 2017

De Maanfasen

De Maanfasen

Wassende maan - 1e kwartier; de maagd: de jonge vrouw die nieuw is in alle dingen.
Dit is de fase waarin de maan steeds voller wordt. Het is de maan die kort na de nieuwe maan begint. 'Wassen' betekent toenemen. De maansikkel staat aan de rechterkant. Deze maanstand wordt gebruikt om magie te versterken die door zijn werking iets moet doen toenemen. De wassende maan is bijvoorbeeld een goede tijd om in actie te komen. Ook kun je de wassende maan gebruiken om dingen naar je toe te halen zoals geld, een huis, een baan, liefde, etc.

Volle maan - de moeder: de vrouw op haar hoogtepunt met ervaring.
De dag voor, de dag zelf en de dag na de volle maan vallen onder de volle maan. De magie van de maan is op zijn sterkst, met name bij beschermende magie. Deze fase van de maan kan worden gebruikt om energie op te laten nemen in voorwerpen, zoals water, stenen of kristallen. De magie is bij volle maan op zijn sterkst, daarom wordt veel van het magische werk tijdens volle maan gedaan. Bij volle maan worden de vollemaansfeesten gevierd, de esbats.

Afnemende maan - laatste kwartier; de crone: de oude vrouw die haar einde nadert.
Afnemende maan is de fase waarin de maan weer minder vol wordt. Bij de afnemende maan staat de maansikkel aan de linkerkant. De werking van de afnemende maan wordt gebruikt om de magie die iets uit je leven weg moet houden te versterken. Dit is de perfecte maanfase om zaken te beëindigen of los te laten, bv roken, gewicht, etc.

Nieuwe maan - de maagd: de jonge vrouw die nieuw is in alle dingen.
Bij nieuwe maan is de maan helemaal niet meer te zien. De maan staat precies tussen de zon en de aarde in. Soms is er wel een grote zwarte cirkel te zien. Bij de nieuwe maan wordt magie beoefend voor een nieuw begin. Denk aan persoonlijke groei, heling, het zegenen van nieuwe dingen.

Tijdens de maanfasen kun je dus mooie rituelen toepassen en de aanwezige maanenergie aanwenden hiervoor.
Er bestaan heel veel boeken over de maan en haar kracht. Een aantal voorbeelden zijn:
Leven met de Maan
Het Mysterie van de Maan
Waarom verandert de Maan van vorm? (voor kinderen)
In Harmonie met de Maan
In het Licht van de Maan

Er zijn echt heel veel boeken over te krijgen, ook via de bibliotheek. Internet staat ook vol met informatie en rituelen die je kunt doen tijdens een maanfase.

Wil je meer weten over Wicca? Klik kan hier!

Mysterieuze groetjes,
Vivian Dassen



De Jaarfeesten - Wicca

Wicca is een natuurreligie gericht op de zon, de maan, Goden en Godinnen, en het natuurlijke verloop van de jaarlijkse cyclus.
Wicca kent acht feesten. Alle Wicca's vieren dit op de dag, avond of nacht dat het feest valt. De feesten gaan over een levensfase van de God en de Godin, en worden gevierd met gezelligheid, rituelen, eten en drinken. Over elk feest is wat interessants te zeggen.

Samhain (spreek uit: Sowen) 31 oktober - 1 november
Het jaar sluit af met Samhain (ook Halloween). Dit is het Keltische oud en nieuw, als de sluier tussen de twee werelden van het leven op aarde en het leven in het universum het dunst zijn. Het is ook het feest van de dood en wedergeboorte. Het luidt ook het begin van de winter in en symboliseert de dood van de God. Voor Wicca's begint nu het nieuwe jaar.


Yule (midwinter) 21 december
Yule betekent wiel, het wiel van het jaar bereikt zijn keerpunt Dit feest is de Winter zonnewende. De kortste dag en de langste nacht, vanaf nu worden de dagen weer langer. Met Yule word een nieuw verband gesloten tussen de Godin en haar kinderen. De Godin belooft voor een nieuwe vruchtbaarheid te zorgen.
 


Imbolc (spreek uit: Immolc) 31 januari - 1 februari
Het is tijd van ontwaking. De Godin heeft gedaan wat ze belooft heeft met Yule, ze raakt zwanger. De natuur word ook langzaam wakker door de toenemende kracht van de nieuwe God. Het is dus het feest van de bevruchting. Traditioneel word er tijdens Imbolc pannekoeken gegeten, de ronde vorm en de goudgele kleur symboliserend de vruchtbare zon. Lekker met rood fruit. Dat is nu moeilijk te krijgen natuurlijk, maar tegenwoordig hebben ze fruit in allerlei soorten en maten in de vrieskasten in de winkels.

 


Ostara (lente equinox) 20 - 21 maart
Dit is de eerste lente dag, dag en nacht zijn even lang. Ostara is afgeleid van de Germaanse maangodin van de vruchtbaarheid Eastre, en staat voor het nieuwe leven dat op het punt staat te worden geboren. Ostara is de belofte van de geboorte. Het nieuwe leven is er nog niet, maar de aanwijzingen zijn erg sterk te zien. 

 


Beltane (spreekt uit als: Belteen enook wel geschreven als: Beltain) 30 april - 1 mei
Met dit feest word de zomer binnen gehaald. Paganisten vieren de vereniging van de Godin met de God (dit is de nieuwe God.) Het word ook weerspiegeld in de menselijke liefdesrelaties. Dit is de periode van Handvasten, het Wicca huwelijk. Het vee kan na een lange winterperiode van stal worden gehaald. Vroeger werden het dan tussen twee reinigende vuurstapels geloodst. Het feest heeft een uitgelaten karakter. De dorpelingen dansten vroeger met rode en witte linten rond de meiboom. Deze linten symboliseren het doorbreken van de maagdelijkheid. Beltain is het Keltische woord voor mei.


Litha (Midzomer) 20 - 21 juni
Dit is de langste dag van het jaar, de kortste nacht. Vanaf nu worden de dagen weer korter. De God is op zijn hoogtepunt van zijn kracht, het is een tijd van overvloed.


Lughnasadh (spreek uit: loenaasaa) 30 juli - 1 augustus
De God bereikt zijn oude leeftijd, maar hij is nog niet dood. Het oogsten van het graan is een offer van de natuur. Door dit offer wordt nieuw leven mogelijk en kan de keten van zaaien en oogsten worden voortgezet.


Mabon (herfst equinox) 20 - 21 september
De God verliest snel zijn kracht. Bij dit oogstfeest worden de Goden gedankt voor de oogst, die ons door de koude wintermaanden zal helpen.

 
Merry Meet - Merry Part
Liefs,
Vivian Dassen