Search

Translate

woensdag 21 juni 2017

Litha: de viering van de midzomernachtwende

Litha is de zonneviering van de midzomernachtwende. We vieren de langste dag van het jaar: 21 juni.


De naam midzomer klinkt een beetje raar voor de doorgaande maatstaven, maar de oude Kelten kenden slechts 2 toestanden: licht en donker. Zomer en winter. Met midzomer vierden ze het midden van hun zomer; precies op de helft van de lichte helft van het jaar.

Volgens de Kelten was/is de sluier tussen onze wereld en de Andere Wereld in deze tijd dunner dan anders, waardoor er gemakkelijk contact gemaakt kan worden met de Elfenwereld; het kleine volk. Shakespear had dit mooi weergegeven in A Midsummer Night's Dream...





Hoewel midzomer het begin aangeeft van de krachtvermindering van de zon is deze periode er zelf een van rijke overvloed. Bloemen en kruiden staan volop in bloei, de dagen zijn lang en de nachten kort en - in deze tijd daadwerkelijk - zwoel.

Midzomer is een erotisch jaargetijde waarin de zon met volle kracht op ons neer brandt en daarmee bliksemflitsen en dondergerommel uitnodigt om af te koelen.
Vuur is een belangrijk element in deze tijd. Brand kaarsen binnen en /of buiten. Deze kun je gemakkelijk zelf maken. Klik daarvoor hier.

We maken wierook voor het element lucht met de gedroogde bladeren van zonnebloemen, gedroogde lavendel en verbena, eikenblad, hulst.

Bloemen (element aarde) zijn onmisbaar tijdens deze rite. In deze tijd van het jaar regeert de Elfenkoningin en Bloemengodin Vivian (mijn naam, haha!☺). Zij is de wijze leermeesteres van Merlijn de Magier en ze is in de Andere Wereld gecreëerd. Haar energie bestaat geheel en al uit bloemen. Vivian is degene die het zwaard Excalibur aan Koning Arthur gaf. Met midzomer worden bloemen in alle mogelijk kleuren en soorten voor het altaar ter ere van Vivian meegebracht.


De Zeemeermin maakt deel uit van mijn eigen kracht, omdat mijn sterrenbeeld Vissen is. Om de meermin te eren zet ik een kom zoutwater met schelpen erin neer om het element water uit te nodigen.

Als het lekker weer is kun je dit ritueel lekker in de tuin doen. Vannacht als de zon opkomt ga ik al buiten genieten van alle energieën in de tuin, de wierook klaar maken en de cirkel aan te trekken voor het dankbaarheidsritueel voor Litha.

Wat kun je vandaag allemaal doen om Litha te vieren:

* Maak honingthee. Honing is iets dat onlosmakelijk verbonden is met Litha. Dit stamt uit de tijd van de Kelten: zij vierden in mei het huwelijk van God en Godin (Beltane), en ze geloofden dat zelf trouwen in mei ongeluk zou brengen. Echter, veel vrouwen bleken na de meivuren zwanger, en zo werd juni een nogal populaire maand om te trouwen. Dat werd gevierd met Mede: een alcoholische honingdrank. Hier komt ook het woord Honeymoon vandaan.


* verzamel lavendel, salie, basilicum, peterselie, lavendel, varen, rozemarijn, tijm, zonnebloem, verbena, driekleurig viooltje, spar, den, eikenblad, hulst. Doe alles in een mooie kom, voeg wat lavendelolie en rozenknoppen toe en zet op tafel, of laat alles drogen om er wierook van te maken, of doe in een buideltje om bij je te dragen.

* maak muziek met trommels en bellen (liefst niet om 5 uur 's nachts...☺).

* zeg het H'o ponopono gebed om je dankbaarheid en vergeving te uiten:
Het Spijt Me
Vergeef me alsjeblieft
Ik hou van je
Dank je wel


* maak een bloemenkrans.

* maak een lekkere boterham in vrolijke felle kleuren



* maak (via meditatie) contact met de andere wereld.

* spring over vuur

Heel veel plezier vandaag!

Liefs,
Vivian Dassen


Bronnen:
mezelf, The Spirit of the Goddess (internet), De Natuurlijke Heks van Laurie Cabot (boek).