Search

Translate

vrijdag 28 april 2017

Beltane

Beltane is een van de jaarfeesten die werden gevierd door de Kelten en die vandaag de dag op heel veel plaatsen ter wereld wordt gevierd: meiavond. Dit begint wanneer de zon op 30 april onder gaat. Beltane is een feest van vuur en vruchtbaarheid en luidt het begin van de zomer in.
                                                    
In totaal zijn er 8 jaarfeesten in de Natuurreligie of Wicca. Deze feesten worden Sabbats genoemd en vormen samen het Jaarwiel. Alle feesten hebben iets te maken met de zon. Beltane vinden we tegenover Samhain (1 november) op het wiel van het jaar. Beltane ligt tussen de lente en de zomer in.



Wat kun je doen met Beltane:

* Beltane is het feest van de Zonnegod Bel; men stak vreugdevuren aan en dreef het vee ertussen door om hun vruchtbaarheid te verzekeren. De mensen sprongen over deze vuren ter wille van hun eigen vruchtbaarheid. Als je een tuin hebt kun je zo'n vuurkorf aansteken en dit ritueel bij je thuis doen. Het gaat hier om vruchtbaarheid in de breedste zin van het woord.

* De Godin verruilt haar kleed van Maagd voor dat van Moeder. De God werpt de onverantwoordelijkheid van de jeugd af en neemt zijn plaats in als haar gemaal. Het huwelijk tussen Godin en God wordt gevierd. Tegenwoordig vieren vele mensen over de hele wereld hun huwelijk op 1 mei; handenbinding wordt het dan wel genoemd. Er zijn vele voorbeelden van rituelen te vinden op internet. Google maar eens!

* Net als bij Samhain (Halloween) is Beltane een moment waarop de sluier tussen de werelden dun is, alleen zijn het deze keer de geesten van vrolijkheid en humor die daar doorheen kunnen stappen. Schelmengoden als Pan, Puck en Loki kunnen worden aangeroepen, maar onthoudt dat deze Goden een heel eigen humor hebben!

Pan
* Je kunt op 1 mei s morgens vroeg gaan dauwtrappen. Dat is gewoon een hele vroege ochtendwandeling; het liefst op blote voeten. De dauw ligt nog op het gras! Een heerlijke verfrissende wandeling in de ontwakende natuur, met het fluiten van de vogeltjes als ochtendconcert. Was je gezicht met de dauw!

* verzamel bloemen tot een mooi boeket

* dans om de meiboom

* knutsel een vruchtbaarheidsgodinnetje van klei

* steek kaarsen aan, of maak een vuur

* Maak verse thee van Meidoorn; goed voor hart en bloedvaten en bij overgangsklachten

Ik wens je een sprankelende Beltane viering toe!

Als je meer wilt weten over Wicca, verwijs ik je graag naar deze pagina.

Liefs,
Vivian Dassen