Search

Translate

woensdag 23 november 2016

Aandacht voor de Taal van Liefde!

 
Als je nagaat dat kinderen en ook volwassenen verschillende 'talen' van liefde voelen kunnen hebben, waarom moet dan altijd alles opgelost worden met alleen praten? Aandacht voor Kleur in Spiritualiteit is ook aandacht voor de taal die je ziel spreekt. Heb ik je aandacht? ☺
 
Als de taal van jouw kind lichaamscontact is, dan is dat de manier van communiceren met je kind. Denk hierbij gewoon aan een aai over de bol, een letterlijk schouderklopje, een arm om zich heen, high five, een knuffel, en als je kind het fijn vindt; een heerlijke massage.
 
 
Voelt jouw kind zich echter geliefd als het kadootjes krijgt, dan is dat de taal van je kind. Als je dus liefde wilt geven (ouders) of iets goed wilt maken (broertjes, zusjes, vriendjes) dan komt een kadootje het beste binnen.
 
 
Als jouw kind ongevoelig is voor bovenstaande manieren van liefdevol communiceren, dan staat het misschien wel open voor samen dingen doen; een spelletje, samen koken, samen wandelen met de hond.
 
Levert dit alles niets op, dan is de taal van jouw kind waarschijnlijk 'woorden' in de vorm van iets liefs zeggen of complimentjes krijgen, lieve briefjes etc.
 
 
Heel belangrijk bij alle talen is dat het kind voelt dat het echt is; als het niet uit je hart komt dan wordt dat geregistreerd. Het maakt dan niet uit hoe geweldig het compliment is, of hoe groot het kado of hoe groot de knuffel of hoe lang het spelletje duurde. Het mist zijn doel dan.
 
En natuurlijk ook de andere kant van de medaille; als het kind wordt gekwetst in zijn/haar taal, dan komt dat extra hard aan. Denk hierbij aan schelden/kleinerende woorden, iets afpakken/kapot maken, slaan/duwen, of genegeerd/buitengesloten worden.
 
 
Pas als je weet welke liefdestaal jouw kind spreekt kun je echt goed met hem communiceren en hem laten voelen hoeveel je van hem houdt door zijn taal van de liefde te spreken. De meeste mensen hebben meerdere talen van de liefde, maar er is er altijd eentje die het meeste bij hen binnenkomt.
Ook als hij/zij straf verdiend heeft; door te kiezen voor een andere taal dan zijn of haar primaire taal van de liefde blijft het kind voelen dat je van hem houdt.
Al het bovenstaande geldt trouwens ook voor volwassenen die HSP zijn. ;-).
Dit alles verklaard waarom jouw acties soms gewoon niet binnenkomen bij sommige mensen; het wordt gewoon niet begrepen.
you look like you're in need of a good conversation!
Daarnaast zijn er natuurlijk ook volwassenen (en kinderen) die hun gevoel zo ver weg hebben geduwd dat ze helemaal niet voelen als iemand hen liefde aanbiedt. Op zo'n moment kun je het beste van jezelf geven, praten in hun taal van de liefde; het komt gewoon niet binnen. Zo iemand heeft dan professionele hulp nodig van bv een psychiater.
Anderen voelen zo ontzettend veel dat ze door de bomen het bos niet meer zien en ze kunnen gaan emotie eten, niet meer eten, of een andere vorm van verslaving ontwikkelen. Deze mensen kunnen geholpen worden met bv bachbloesems.
 
Ik wens jullie allen een hele fijne dag met veel liefde, en veel inzicht in jezelf en anderen om je heen. Liefhebben is niet moeilijk. Maar begin altijd eerst bij jezelf!
 
Vivian Dassen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.